#Историческото богатство

Историческото богатство на Велико Търново: Разкопки и археологически открития

Велико Търново е старата столица на България, която е тясно свързана с историята на страната ни. Археологията, като наука, се занимава с изследване на човешкото минало чрез анализ на материалната култура. Археолозите, работили във Велико Търново, откриват интересни и значими останки от различни епохи, които към днешна дата се намират в историческия музей, както и на други важни места в града.

Кои са най-значимите обекти, изследвани във Велико Търново?

Историята и археологията са тясно свързани, тъй като откритите по време на разкопки съкровища, находки и други експонати, ни позволяват да говорим за историята не само на база на проучванията, направени от историци, но и да се позовем на материалното, като свидетелство за дадена епоха и култура в нея.

Велико Търново е един от градовете, който предизвиква интереса на археологията, тъй като е столица на България по това време. Всички царе, управлявали от 1185 г. до падането на страната ни под османска власт, са били позиционирани там. Ето някои от най-интересните и значими обекти, изследвани от археологията:

  • Архитектурно-музеен резерват “Царевец” – разкопките тук са провокирани от факта, че това е бил административен, политически и религиозен център през Второто Българско царство. В местността са били разположени дворецът на българските царе, както и други важни сгради, като църквата „Св. Четиридесет мъченици”. По данни от историята, археолозите започват дейност по разкопаване на хълма и правят важни открития, включително ценни предмети от злато, керамика и сребро;
  • Архитектурно-музеен резерват “Трапезица” – крепост от Средновековието, която предизвиква вниманието на археологията, тъй като е била военен център, изиграл важна роля в защитата на града през Средновековието и е тясно свързана с историята ни. Открити са останки от стени, кули както и други сгради, предоставящи информация за дейността и облика на военния център.

В района на града археологията изследва и други места, при които са намерени материални богатства от по-древни епохи, включително и от каменната. Открити са и гробници от периода на траките при направените разкопки край с. Арбанаси, където са намерени и други значими предмети .

Кои обекти може да посетите в старата столица?

Във Велико Търново могат да се посетят няколко места, изследвани от археолози. Ако решите да посетите голямата могила в с. Арбанаси, там ще се натъкнете на предмети, които носят информация за Бронзовата епоха, тъй като местността е използвана за гробници на древнотракийските общества. Кулата „Царевец” се намира на върха на едноименния хълм и предлага уникална панорамна гледка към града. Там може също да се усети и атмосферата от Средновековието.

В Историческия музей на старата столица са съхранени съкровища, открити при археологическите разкопки. Златните обеци от късната Бронзова епоха са намерени на могила, в близост Велико Търново, и са свидетелство за майсторството на народите, живели през този период. В музея са съхранени и сребърни монети, които са изсечени по време на Второто българско царство. Там могат да се видят още древни керамични съдове от Античността, както и религиозни икони от различни периоди на историята.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *