#Велико Търново в ЮНЕСКО

Издигат кандидатурата на Велико Търново за ЮНЕСКО като културен пейзаж

Да се издигне кандидатурата на Велико Търново за ЮНЕСКО като културен пейзаж. Около това становище се обединиха историци, археолози, експерти по време на дискусия, посветена на културно-историческото наследство на старата българска столица. Според специалистите Търново има шанс, ако се бори едновременно с пет обекта – църквата „Св.св. Петър и Павел” в кв. „Асенов”, храмовете „Рождество Христово” и „Св. Архангели Гавраил и Михаил” в Арбанаси, Царевец и Трапезица. На форума присъства вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него усилията трябва да се насочат към увеличаване на престоя на туристите в града. „Трябва да се фокусираме върху групи обекти. Тук има голям туристопоток. Много хора минават през Търново. Първостепенната ни задача е да запазим тези хора, да не минат просто за два-три часа и да продължат или към София, или към Варна, или към Русе, а да останат тук два-три дни и да разгледат няколко различни обекта. Експертите да посочат кои са 5-те обекта първо  в Търново и после да се разширява обхватът. След това са консервиране, възстановяване и разбира се нужната логистика от гледна точка на паркови места, пътища… Така че тези хора, които идват към Търново, да стоят по-дълго и да видят по-голям диапазон от прекрасните обекти”, посочи Дянков.

Христо Ганчев от Министерството на културата подкрепи представянето на Велико Търново като групов паметник. „Ако акцентираме върху един или два културни пласта в развитието на града, имаме реалния риск да загубим общия контекст на едно живо селище, което не само в Средновековието, а и през Възраждането е наслагало културни ценности и има широка панорама до ден-днешен. Законът позволява да се оценят достойно всичките пластове, включително и съвременният. Мисля, че в съчетание и с природната рамка, която притежава Търново – Арбанаси, може да се постигне професионална експертна аргументация, която да защити кандидатурата в тази посока”, отбеляза Ганчев.

Българската коледна песен да се включи в списъка на нематериалното КИН, предложи проф. Анчо Калоянов. Според фолклориста градът може да стане  домакин на фолклорен фестивал „Коледари в Търново”.

1518 индивидуални и групови недвижими паметници на културата има във Велико Търново. По думите на кмета Даниел Панов това е огромно богатство, но и немалък товар, защото поддържането им не е лесно и евтино.

Дискусията за културно-историческото наследство на Велико Търново е част от кампанията на в. „Стандарт” „Чудесата на България” 2. „Тази година целта на кампанията е включване на нови български символи в материалното и нематериалното богатство на страната ни в списъка на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство”, каза главният редактор Славка Бозукова. Над 50 обекта от материалното и над 10 обекта от нематериалното наследство вече се състезават в първия етап, който стартира на 21 март.Вотът ще приключи в края на юни. Начело във временната класация са скалната гордост на Белоградчик, Велики Преслав, Долината на тракийските царе, църквите в Търново и Арбанаси. От нематериалното наследство на първо място е Бабинден, на второ Еньовден и на трето Мартеницата. 

“Регион Велико Търново – духът на България“ – под това мото старата столица  ще кандидатства за европейска столица на културата – 2019 година. Общините от областта допълват културния и туристическия продукт, затова на срещата в събота с кметовете им  решихме да направим предложението така,  каза в края на днешната  дискусия  кметът на общината  Даниел Панов. Той уточни, че приоритетните обекти в града, които да се финансират от държавата ще се определят на срещи със специалистите. Според него след като бъде направено площадното пространство пред “Царевец”, трябва да се ремонтират съседните улици и третокласната пътна мрежа.

Освен околовръстният път, водещ към ул. “Крайбрежна”, който е по-дългосрочен проект, трябва да се обособят  паркингите  около църквите “Св.Димитър” и “Св.40 мъченици”. Тук може би трябва да е и туристическия център в квартал “Асенов”, който да упътва посетителите, каза Панов. Той допълни, че за да се завърши маршрута през Владишкия мост към храма “Св.Димитър”, трябва да се оправи и Шишмановата баня. Затова ще бъде преразгледан и подготвения за това вече проект.

Държавата е необходимо да финансира археологическите разкопки на хълма “Трапезица” преди там да бъдат направени съоръженията, уточни великотърновският кмет. Той смята още, че за посетителите трябва да се отвори и Малката порта на “Царевец”, тъй като тя дава нова гледна точка.   Предстои изработване на стратегия за старата част на Велико Търново, която ще определи визията и на Самоводската чаршия, обобщи Даниел Панов.

Издигат кандидатурата на Велико Търново за ЮНЕСКО като културен пейзаж

История на града

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *