#Музеи и галерии

Музеи и галерии във Велико Търново: Разгледайте културното наследство

Велико Търново е известен не само с многото си забележителности и природни паркове, но и със своето културно наследство. Той е средище на различни събития, на които се отдава истински почит към културата.

Обръщайки се към историята, на територията на Велико Търново има и множество музеи, в които може да се усети атмосферата, бита, традициите и живота на нашите предци.

Популярни музеи във Велико Търново

Община Велико Търново и нейният главен архитект работят за опазване на архитектурните сгради на града, а оттам и на неговата култура, за да може да се предаде автентичния им вид от времето на Възраждането и на бъдещите поколения. Музеите, разбира се, са част от културата и администрацията полага грижи за тяхното опазване. Те са посещавани както от туристи, така и от местни. Ето кои са най-популярните от тях, които може да обиколите в старата столица:

  • Археологически музей – разположен е в историческия център на града и представя експозицията „Търновград – столица на България XII – XIV век”. Той съхранява археологически находки, свързани с историята на региона. Могат да се видят монети, съкровища, керамика и други експонати;

  • Регионален исторически музей – той разказва не само историята на града, а и на цяла България, през различните епохи. В него може да се видят експонати, свързани с второто Българско царство, включително и редки ръкописи, бойни снаряжения, както и църковни икони;

  • Етнографски музей – представя обичаите, културата  и традициите на българският народ. Изложени са народни носии, ръчно изработени предмети, традиционни инструменти, показващи развитието на културата.

Не пропускайте да посетите и парк “Мини България”, който е част от съвременното културно наследство. В него може да се видят макети на най-популярните забележителности в България.

Галерии на съвременното изкуство

Във Велико Търново могат да се посетят и галерии на изкуството, които показват както традиционни, така и модерни български творби. Не пропускайте да видите следните места:

  • художествена галерия „Борис Денев“ – тя е най-голямата в града и е домакин на множество изложби на изкуството през цялата година. В нея може да се видят над 5000 творби от български художници, които представят различни периоди от изкуството;

  • изложбени зали „Рафаел Михайлов” – намират се в центъра и в тях се провеждат национални и международни изложби, както колективни, така и индивидуални. В тях се организират и търговски изложения, концерти и базари.

Музеите и галериите на Велико Търново предоставят уникална възможност на всички жители и гости на града, да се запознаят с историята, културата, изкуството и архитектурата на региона. 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *