#Забележителности

Пътеводител за посещение на Велико Търново: Известни забележителности и скрити кътчета

Велико Търново е един от най-посещаваните български градове както от граждани на страната ни, така и от чуждестранни туристи. Това, разбира се, не е случайно, защото мястото е тясно свързано с историята на България – столица е от XII до XIV век и е последният град, паднал под османска власт.

Кои забележителности да посетите?

Архитектурата на града се свързва с Втората българска държава, за което свидетелстват и построените още през средновековието сгради. Те са запазили автентичния си вид и до днес. Ако ви предстои посещение на Велико Търново, е добре да си направите план на местата, които искате да видите. В следващите редове ще предложим кратък пътеводител, който да запознае читателите с едни от най-известните забележителности на Велико Търново:

  • Царевец – крепостта е сърцето на старопрестолната столица на България. Намира се на върха на хълма и предлага уникална панорамна гледка към целия град и река Янтра. При посещението могат да се видят паметниците на българските царе, намиращи се във вътрешността на крепостта. Освен тях, може да посетите и няколко храма, като най-известният сред тях, е църквата Успение Богородично;

  • Самоводската чаршия – това е старата търговска улица на Велико Търново, която е запазила автентичния си облик от XIX век. Тук посетителите може да се запознаят отблизо със занаятите от миналото и да си купят уникални сувенири. От двете страни на улицата са разположени различни арт галерии и уютни ресторантчета, които предлагат вкусни ястия от традиционната кухня;

  • Архитектурно-музеен резерват „Арбанаси“ – намира се в близост до Велико Търново и е основна забележителност. Селището е известно с уникалната си архитектура от периода на Възраждането. Тук може да се видят автентични български къщи и църкви, които са превърнати в музеи. Една от най-прочутите сгради-музеи е Хаджи Илиевата къща, известна още като „царската“, заради това, че в нея са отсядали Фердинанд и Борис III. 

  • Патриаршески манастир „Св. Троица“ – разположен е в красив район, в подножието на Арбанашкото плато, на около 6 км. от античната крепост Царевец.

Какво още не трябва да пропускате?

По време на разходката из града не пропускайте да потърсите координатите и на следните забележителности и да ги включите в маршрута си:

  • Асенов квартал – т.нар. Асенова махала, е най-старият и красив квартал в града, който разкрива страхотна панорама към река Янтра и Царевец;

  • парк “Мини България” – разположен е на площ от 12,5 дка и се намира в близост до крепостта Царевец, точно под Балдуиновата кула. В него може да се видят макети на най-популярните забележителности в България;

  • паметник “Асеневци” – построен е през 1985 г. в чест на 800-годишнината от възстановяването на българската държава. Паметникът е посветен на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II.

Велико Търново е център на исторически и културни забележителности, който крие още много непознати за мнозина места. Докоснете ли се веднъж до природата, духа и красотата на града, ще искате да се върнете отново и отново.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *