#Велико Търново

Велико Търново днес

Днес Велико Търново е административен, културен, исторически и туристически център на България. Градът е географски и комуникационен център на Северна България и е център на една от 28-те области в страната. Велико Търновска Област е с площ от 4662 кв. км. Включва в себе си 10 общини с общо 14 града и 322 села, и население от около 295 хиляди души.

Населението само на Велико Търново наброява около 65 хиляди души, като към това се добавят около 12 000 студенти от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, който е втори по големина университет в България и Националния военен университет “Васил Левски”.
Тук ще откриете много места за пазаруване, множество добри ресторанти и кафета, които предлагат богат избор на храна от целия свят, както и много барове и дискотеки с разнообразна атмосфера. Градът е много компактен, всичко, което искате е само на една ръка разстояние и улиците са изпълнени с млади хора, което му придава много свежо и модерно усещане.

Географското положение, благоприятният климат, наличието на природни и исторически забележителности, характерната архитектура и развитието на народните художествени занаяти, дават перспективи за още по-голямо бъдещето развитие на града. Велико Търново отдавна е емблема за България, а статистиката сочи, че градът и региона са сред десетте най-предпочитани от туристите места в Източна Европа.

През 1997 г. в град Велико Търново е открит и работи втория в страната Европейски информационен център на Съвета на Европа, който осъществява международни контакти с всички страни членки и работи за спечелването на програми и проекти, финансирани от Европейския съюз.

През 1997 г. гр. Велико Търново става носител на награда за устойчиво развитие на Централна и Източна Европа.

Велико Търново днес

Арбанаси

2 Коментари

  1. netpeak_admin
    15th авг. 2023 Отговор

    юсцдсдцс

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *