#История на града

Занаятите във Велико Търново: как са съхранени традициите в града

Велико Търново е емблематичен град за историята на България, като дори е бил столица по времето на Втората българска държава. Това не е случайно. Традициите там са съхранени във времето, като се откриват паметници на културата от Античния период, през Средновековието и Възраждането.

На почит във Велико Търново е спазването на обичаи и традиции от миналото чрез занаятчийство.

Научете повече за обичаите и занаятчийството в Търново, начините на съхранението им, иновациите и възможността за следване на тези изкуства, наследство от изминалите векове.

Кои са най-популярните занаяти и как са съхранение традициите в Търново?

Едни от най-популярните направления, които показват автентичността на търновската култура, са следните няколко:

 1. Дърворезба
  Този древен занаят се практикува във Велико Търново под формата на различни видове изкуство – овчарска, домашна и черковна, всеки един от които съхранява обичаите в града.
 2. Грънчарство
  За практикуването му се изисква майсторска техника, която се предава през поколенията с цел съхранение на традициите. Оформянето на керамиката изисква деликатност, изкусност и опит.
 3. Ръкоделие
  Изработването на произведения на изкуството, сувенири, украшения чрез ръкоделие е умение, което се предава през поколенията и е почитано в Търново.
 4. Гравиране, иконопис и калиграфия
  Висш пилотаж в света на изкуството, които се предават през поколенията и са възникнали още от Древността. Този град се слави с иконопис и калиграфия.
 5. Тъкане
  Работата с тъкачен стан и естествен текстил е трудна задача, която изисква обучение и практика. Този занаят е много развит в град Велико Търново, а корените на възникването му са многовековни, още преди Христа.

Това са някои от най-популярните занимания, които следват обичаите и съхраняват традициите. Занаятчиите изработват сувенири, които се предлагат на пазара и са много популярни сред български и чуждестранни туристи.

Много от работилниците подлежат на реставрация, а изкуството, създадено в тях, намира място в музеи и изложби не само в града, но и навсякъде в България.

Къде може да се научите на занаятчийство?

По инициатива на общината е създадено лятно училище за занаяти, където млади хора с интерес към изкуството и опазването на културното наследство на България изучават средновековни занаяти в рамките на месец.

По време на майсторските класове доказани майстори демонстрират умения и предават знанията си сред младото и будно поколение.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *